お豆腐に野菜やお肉を入れて、丸めて揚げる「落とし揚げ」は、おうちで作れる手作りのがんもどきのようなイメージです。鮭フレーク、ツナ、鶏ミンチなどを入れると食べ応えもあり、お子様も大好きな味に。野菜は三つ葉を筆頭に、にんじんやごぼう、コーンなど冷蔵庫にあるものを刻んで入れればOK!きのこ類、ひじき、チーズなど、具材のチョイスは無限大★
全ての材料をボウルに入れて混ぜて、丸めて揚げるだけ。使い捨て手袋をして手で混ぜると簡単にできます。また、ボウルの代わりにビニール袋やジッパー付きの袋に入れて混ぜれば洗い物も減ります♪さらにちょっと変わり種の、タコ焼き風やスイーツにもなるアレンジレシピもご紹介します。
※当レシピはベジタリアン・ヴィーガンレシピではありません。
木綿とうふ 1丁(350g)・・・水切りしておきます
しいたけ 3枚
三つ葉 10g(約一束)
サケフレーク 40g
卵 1個
昆布茶 小さじ1/2
小麦粉 30g
揚げ油 適量
塩、抹茶塩、すだちなど
1(350g ≒ 12 1/3 oz) firmed tofu (drained a head of time)
3 shiitake mushrooms
10g (1/3 oz) mitsuba trefoil stalks
40g (1 1/3 oz) salmon flakes
1 egg
1/2 tsp kelp tea powder
30g (1 oz) flour
deep-frying oil
salt, greentea salt, sudachi citrus
[hijiki seaweed and veggies]
1/2(175g ≒ 6 1/6 oz) firmed tofu
3g dried hijiki seaweed・・・soaked in water
30g (1 oz) carrots
30g (1 oz) burdock
5g(1/6 oz)mitsuba trefoil stalks
1/2 egg
1/2 tsp kelp tea powder
1/2 tsp powdered dashi
salt
20g (2/3 oz) flour
[potato & tuna, curry flavor]
1/2(175g ≒ 6 1/6 oz) firmed tofu
70g (2 1/2 oz) canned tuna
50g (1 3/4 oz) potatoes・・・cut and boil, or use microwave to soften
20g (2/3 oz) onion
1/2 egg
1/2 tsp curry powder
salt & pepper
parsley
20g (2/3 oz) flour
[takoyaki flavor]
1/2(175g ≒ 6 1/6 oz) firmed tofu
50g (1 3/4 oz) boiled octopus
10g (1/3 oz) pickled ginger
3 Tbsp tempura batter bits
1/2 egg
1 Tbsp dried seaweed
1 Tbsp takoyaki sauce
salt
20g (2/3 oz) flour
takoyaki sauce or mayonnaise
[minced beef & pork, corn & cheese]
1/2(175g ≒ 6 1/6 oz) firmed tofu
50g (1 3/4 oz) minced beef & pork
50g (1 3/4 oz) corns
2 sheets slice cheese
1/2 egg
1/2 tsp consommé
salt & pepper
parsley
20g (2/3 oz) flour
[desserts]
1/3(120g ≒ 4 1/6 oz) firmed tofu
30g (1 oz) dried mix fruits
1/3 egg
10g (1/3 oz) sugar
1 tsp honey
1 tsp liquor
15g (1/2 oz) flour
caution: This recipe is not for vegetarian or vegan.
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